2 Kasım 2019 Cumartesi

Harita

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1vwPK8Aq6p9MLCjDeBpxW7La9fpjXRej9&ll=41.10496889484366%2C29.015286393031943&z=14

12 Ekim 2019 Cumartesi

Kariyer Planlama ve Meslek Seçimi


Öğrencilerimiz sınıf arkadaşlarını kariyer planlama ve meslek seçimi konusunda bilgilendirdi.


6 Ekim 2019 Pazar

eTwinning

Mesleki Gelişim ve Kariyer Planlama

eTwinning portalında farklı il ve okullarda görev yapan öğretmenlerin Mesleki Gelişim ve Kariyer Planlama projesidir.
Bu Projede; çeşitli kademe ve yaşlarda olan öğrencileri Mesleki Gelişim konusunda destekleme ve kariyer planlamalarını gerçekleştirmektir.
Öğrencilerin gelişim alanlarında desteklenmesi gerekir. Gelişim; nöbetleşe devam eden, sürekli, genelden özele, basitten karmaşığa doğru, kesintisiz ve bir bütündür. Bir gelişim alanındaki eksiklik diğer gelişim alanlarını doğrudan ve dolaylı olarak etkiler. Bu nedenle doğru bir mesleki gelişim için çocuğun diğer gelişim alanları olan bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel, ahlaki, dilsel, cinsel ve kişilik gelişimi açısından doğru desteklenmesi gerekiyor.
Bunun yanı sıra mesleki gelişimin diğer alanları benlik kavramı, ilgileri-yeteneklerini tanıma, mesleki değer oluşturma, merak duygusunun yönetimi, araştırma-keşif, rol modeller, karar mekanizmasının güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet algısı, mesleki ön yargılar, gelecek algısı, zaman perspektifi, planlılık, yaşa uygun enformasyondur.
Birkaç örnek ile açıklamak gerekirse; merak duygusu çocuğu araştırmaya ve keşfe sevk eder. Bu durum çocukluk döneminin her safhasında form değiştirir. Bu değişimler çocukta mesleki ilgi alanlarının oluşumuna zemin hazırlar. Oluşan ilgi alanı çeşitliliği bireyi hareket etmeye ve eylemde bulunmaya sürükler. Hareket ve eylem bireyin yeteneklerini tatbik etmesine ve neticesinde kendini tanımasına olanak sağlar. Keşfedilen yetenekler, doğru meslek tanıtımları ve mesleklerle eşleşerek kişinin yönelimini belirler. Öte yandan, bu süreç döngüsü bireyin benlik kavramını oluşturmasında da büyük rol oynar.
10 yaşına kadar çocuklarda zaman perspektifi zayıftır. Mesela “Ben gelecekte doktor olacağım” der. Fakat bu mesleğe ulaşmak için nasıl bir yol izlemesi gerektiği ve hangi merhalelerden geçtiğiyle ilgili kısmı düşünemez. Zaman algısı açısından kısa ve orta vade plan yapma ve sürdürme konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Bu durum, kariyer planı oluşturma noktasında doğrudan çocuğun mesleki gelişim sürecini etkiler.
Mesleki gelişimin çocukluktan itibaren desteklenmesi gerekir.
Kaynak; Erhan AĞBABA (Psikolojik Danışman)

Öğrencilerimiz Proje e-Bookumuzu Hazırladılar

Öğrencilerimiz Proje e-Bookumuzu Hazırladılar. https://www.storyjumper.com/book/read/80719905/5e7db23ab9479